İnşaat Malzemesi Çeşitleri Nelerdir?
Çelik ev, prefabrik ev ve bungalov ev yapım işlerinde kullanılan birçok inşaat malzemesi çeşitleri bulunmaktadır. Aralarında en çok kullanılanlar çelik, beton, metal ve ahşap gibi başlıca yapı malzemeleridir.
İçindekiler
İnşaat Malzemesi Çeşitleri
İnşaat Malzemesi Çeşitleri, inşaat, inşa yapma, bina yapma amacıyla kullanılabilecek bütün malzeme çeşitleri ifade etmektedir. Genellikle ağaçtan, beton, çelik, çimento, agrega, tuğla, kil, metal ve çok daha çoğunu içerir. Eski vakitlerde, insanlar arı tuğla, tahta yahut saman kullanıyorlardı.
- Beton
- Çelik
- Cam
- Ahşap
- Taş
- Toprak
Bakır: bu düşük bakım gerektiren metal gereç, yüksek elektrik iletkenliği ile korozyona sağlam, sağlam ve hafiftir. Bakırın benzersiz kırmızımtırak kahverengi rengi ve komplike şekillere kalıplama kabiliyeti onu bilindik bir gereç durumuna getirir. Bakır için süregelen kullanımlar arasında duvar kaplaması, çatılar, oluklar, kubbeler ve kuleler yer alır.
Kumaş
Kmaş, iç içe geçmiş liflerden yapılmış elastik bir malzemedir. Çok sayıda kumaş çeşidi vardır—birçoğu hava koşullarına sağlam ve yangına sağlam niteliklere sahiptir-ancak inşaat aleminde süregelen kumaşlar arasında pamuk kanvas, karbon fiber, dokuma fiberglas ve vinil kaplı polyester yer alır. Çadır yahut carport kanopileri gibi düşük değerli, geçici yapılar inşa etmek için kumaş kullanın.
Cam
Cam, şeffaflığı sebebiyle bir yapı ürünü olarak kullanışlıdır. Pencereler, duvarlar, çatı pencereleri ve cepheler için cam kullanın. Yalıtımlı cam, lamine cam ve karartılmış cam girmek üzere pekçok cam türü vardır.
Kağıt
Yapı kağıdı, genellikle çatı yahut Bodrum taşkın koruması için hava koşullarına karşı koruma ve ısı yalıtımı gerçekleştiren ağır su geçirmez bir kağıttır. Yapı kağıdı çeşitleri arasında kaplama kağıdı, zemin kaplama kağıdı, katran kağıdı ve asfalt keçe kağıdı yer alır. Kağıt bunun yanı sıra alçıpanın anne bileşenlerinden bir tanesidir.
Plastik
Plastikler, çeşitli polimerler kullanılarak uygulanan sentetik malzemelerdir. İnşaatta sar fedilen bilindik plastikler arasında akrilik, polikarbonat, polipropilen, polivinil klorür (PVC) ve kompozit plastikler yer alır. Plastik hafif, çürümeye ve korozyona sağlam, ucuz ve çeşitli biçim ve boyutlarda kalıplanması basittir.
Plastiklerin dezavantajları, aleve sağlam olmamaları, yük taşıyan kullanım için elverişli olmamaları ve geri dönüştürülebilir değilse negatif bir bölgesel tesire sahip olmalarıdır. Plastik için süregelen kullanımlar arasında ışıklandırma armatürleri, pencereler, halılar, boru sistemleri, elektrik kablosu yalıtımı, lavabolar, çatı kaplama, mefruşat ve duvarcılık yer alır.
Çelik
Çelik, genellikle ufak bir karbon yüzdesine sahip demirden yapılmış bir metal alaşımıdır. Yüksek mukavemet-ağırlık oranı, yapısal çeliği gökdelenlerin ve stadyumlar ve köprüler gibi başka büyük yapıların çerçevesi için uygun bir seçim durumuna getirir. Çelik ayrıyeten çivi, vida, cıvata ve başka ilişki elemanları gibi inşaat ürünlerinde de bir bileşendir.
Taş
Yüksek basınç dayanımına sahip sağlam, ağır bir naturel yapı malzemesi çeşitleri olan taş, bir yapı için birincil yapı malzemesi olarak kullanıldığında karakteristik olarak bir taş ustası yönünden hazırlanır. Mermer ve granit taş mutfak tezgahı için bilindik seçeneklerdir. Taş için başka kullanımlar arasında zeminler, duvarlar ve dayanak yapıları yer alır.
Ahşap
Ağaçtan sert, naturel bir malzemedir ve en eski yapı malzemelerinden bir tanesidir. Özellikleri ağaç Türüne göre değişmekle beraber, ağaçtan genellikle hafif, ucuz ve kolaylıkla ayarlanabilir ve soğuk havalarda izolasyon sağlar. Kereste fabrikaları ahşabı ebatlı kereste parçalarına ayırır (klasik iki-dört gibi); büyük ebatlı kereste parçalarına kirişler adı verilir, her çeşitli hazır ağaçtan işi (kalıplama, mefruşat, kapılar vb.) değirmen işi olarak adlandırılır.
Mühendislik ahşabı, kompozit bir ağaçtan meydana getirmek için suni olarak birbirine bağlanmış değişik ağaçtan türlerini içerir; bilindik mühendislik ahşabı çeşitleri arasında kontrplak, sunta ve lamine kaplama yer alır. Ahşap için süregelen kullanımlar arasında iç mekanlar, dış mekanlar, yapısal çerçeveler, duvarlar, zeminler, raflar, zemin kaplamaları, çatı kaplama malzemeleri, dekoratif aksesuarlar ve eskrim yer alır.