Prefabrik Ev Nedir?
Prefabrik ev nedir, prefabrik ev nasıl yapılır, prefabrik evler dayanıklı mı bugün bütün sorulara cevap veriyoruz. Günümüzde değişmekte olan inşaat endüstrisinin en önemli unsurlarından birisi olan Prefabrik Ev Nedir sorusu oldukça kafa karıştıran bir konudur. Çelik Evin ekibi olarak sizler için yaşam ve çalışma alanlarınıza rehber olacak bir çalışma hazırladık.
İçindekiler
Prefabrik Ev Nedir?
Prefabrik ev ne demek sorusunun cevabı, herhangi bir yerleşim alanına uygun şekilde üretilen hafif çelik ev, depo tarzında günlük kullanım amaçlı yapılardır. Her türlü metrekare baz alınarak üretilebilir. Her malzeme türünden yapılabilir. Tamamen müşteri odaklıdır.
Dileyen kişiler iki katlı prefabrik ev dileyen kişiler tek odalı prefabrik ev yaptırabilir. Çevre koşulları göz önünde bulundurularak yapılan evler tamamen fabrikasyon sonucudur. Bu evlerin uluslararası standart ölçümlerine göre hazırlanması şartı vardır. Yani beton evler gibi yalıtımlı, risklere karşı önlem alınmış şekilde üretilir. Prefabrik evde yangın, sel gibi afetlere karşı kurulan alarmlar vardır. Ayrıca içinde yaşayanlara konfor sağlamak amacıyla ısı izolasyonu da yapılır.
Prefabrik Ev Nedir Özellikleri Nelerdir?
Prefabrik ev, duvar, kapı ve diğer tüm parçalarının fabrikada üretilip daha sonra evin yapılacağı yere oturtulduğu ev tipidir. Prefabrik evlerin inşası için herhangi bir temel gerekmez. Bu evler genellikle bir ya da iki katlıdır. Pek çok avantaja sahip olan prefabrik evlere de, tıpkı diğer evlere olduğu gibi ses ve ısı yalıtımı yapılır. Ayrıca elektrik tesisatı ve kanalizasyon sistemine de sahiptirler.
Prefabrik yapı yahut “prefabrik”, bilhassa İstanbul ve Bursa prefabrik yapılar gibi yerlerde Türkiye’nin her yerinde gittikçe daha yaygın ve bilindik duruma gelen bir inşaat yöntemidir. Bu strateji, bir fabrikada alan dışında uygulanan ve sonrasında bir yapı meydana getirmek için sahada bir araya getirilerek taşınan bileşenleri kullanır.
Sunulacak değişik faydalara sahip birkaç değişik bilindik prefabrik formu vardır. Özel inşaat projenize tabi olarak, bu seçeneklerden bazılarını programlamayı düşünebilirsiniz. Karar vermenize yardımcı olmak için, değişik prefabrik türleriyle alakalı verileri ve bu stratejiyi kullanmanın yararlarını bir araya getirdik.
Modüler yapı çoğunlukla prefabrik yapı ile birleştirilse de, tümü tıpkı değildir. Aslında modüler yapı, bir prefabrik yapı kategorisidir. Aynı şekilde, bütün kanişler köpektir fakat bütün köpekler kaniş değildir, bütün modüler yapılar prefabriktir fakat bütün prefabrik projeler modüler değildir. Modüler yapı, bu parçaları bir şantiyeye göndermeden evvela bir projenin bütün bölümlerini inşa etmeyi gerektirir. Bu, sıhhi tesisat, elektrik ve bir fonksiyon birimi için lazım olan başka her şeyi içerir.
Prefabrik ev inşa süreci oldukça dikkat gerektiren bir yapım işidir. Herhangi bir prefabrik ile rotayı değişiklik yapmak zahmetlidir, fakat modüler bir projenin eskiden dikkatlice planlanması bilhassa önemlidir. Bir tasarı başladıktan sonra çok kıpırdamak kısmı yoktur.
Prefabrik Ev Almak İçin Nedenler
- Planlaması daha önceden gerçekleştirilip tamamlanmış olduğundan uzun inşaat süreleri yoktur.
- İmalatı fabrikalarda yapıldığı için üç dört gün gibi kısa sürede yerinde montajı yapılır.
- Prefabrik evler, müteahhit, usta, tesisatçı, boyacı vs. gerektirmez. Bu yüzden daha ekonomiktir.
- Prefabrik ev ve konut yaptırmadan önce ne kadar tutara size malolacağını önceden öngörebiliyorsunuz..
- Emniyetlidir,güvenlidir çünkü deprem ve iklim şartları da dikkate alınarak üretilmektedir..
- İstenildiği takdirde ileride ilaveler yapılabilir, genişletilebilir,yeri değiştirilebilir.. Prefabrik ev malzemelerini yapı marketlerinde bulmanız mümkün.
- Prefabrik Yapılar çevrede gürültü, görüntü,kimyasal vs. kirliliğe yol açmaz…
- Çatıya güneş panelleri yerleştirilip güneş enerjisinden faydalanılabilir ve önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlanabilir.
- Prefabrik konutların yılın her zamanı yerinde montajı yapılabilir.
- Isı yalıtımı yüksektir, enerji tasarrufu sağlar ve ısı verimliliği prefabrik konutlarda esastır.
- Montaj süresinin kısa olmasından dolayı içerde nem oluşmaz, hava ve iklim şartlarından etkilenmez, montajı yapıldıktan sonra hemen içine yerleşilebilir.
- Su basmanı dışında beton kullanılmaz.
- Beton binaya oranla daha çok kullanım alanı sunar, çünkü duvarlar daha incedir ve daha az yer tutar.
- Sayısız dış görünüş seçeneği ile istenilen görünümde evler ve yapılar sahibi olmak mümkündür.
- Tüm elemanlar birbiriyle uyumludur. Bu yüzden montajında en ufak bir sapma, aksaklık olmaz; üretilen elemanlar montajdan sonra da milimetrik olarak uyumlu bir bütün oluşturur.
- Son teknolojiyle üretilen hazır evlerin iç mekanları rahat, pratik ve konforludur. Yaşam alanlarından azami seviyede yararlanılabilecek şekilde tasarlanmıştır.
- Dış cephe giydirmesinden iç duvarların rengine, kapılardan pencerelere, küvetlerden bataryalara,prizlerden tavan aydınlatmalarına kadar tüm ayrıntılar opsiyonel olarak, istenirse kişiye özel yapılabilmektedir.
- Dış görünüm modern ve estetiktir. Bulunduğu bölgede çevreye uyum sağlar, genel mimari görünüme uyumludur.
- Hazır evler bir katlı veya dubleks şeklinde üretilebilir. Tek aile için ufak, kalabalık aileler için geniş evler bulmak mümkündür. Aynı şekilde evin tipi konusunda da birbirinden farklı seçenekler mevcuttur. Bunlardan villa, rezidans, çiftlik evi, dağ evi, bungalov, yazlık, kışlık, home office, ahşap ev, tasarım evleri, blok evler, ikiz villalar, garajlı veya garajsız konutlar,büyük cumbalı evler sadece bazılarıdır.
- Kişiye özel tasarımlar yaptırmak ve uygulamak mümkündür.
- Engellilere özel tasarlanabilir…
- Prefabrike yapılar sanayi üretimi için tasarlanıp, devasa hangarlar şeklinde de üretilebilmektedir.
- Tasarımlar üzerinde üretim öncesi anında değişiklikler veya ilaveler yapılabilir.
- Sadece konut değil, işyeri, ofis, şantiye binası, WC ve duş kabinleri, soyunma odaları, umumi mekan yapıları, imalathaneler, depolar, müdürlük binası, endüstri tesisi, spor salonları vs. gibi amaçlara yönelik de prefabrikler üretilir.
- Yıpranma payı düşük olduğundan bakım ve yenileme masrafları düşüktür.
- Ortalama ömürleri 40-50 yıl civarındadır.
- Sökülüp, istenilen yere tekrar monte edilebilir.
- Piyasası değerlidir, değerinden kaybetmez veikinci el piyasası oluştuğundan istenildiğinde satılabilir.
Prefabrik Evlerin Avantajları
- Prefabrik evler yapım kolaylığına sahiptir.
Prefabrik evler size zaman kazandıran konut türleridir. Özellikle uzun inşaat süreleri düşünüldüğünde prefabrik evler kısa üretim ve montaj süreleri ile fark yaratmaktadır. - Prefabrik ev fiyatları uygundur.
Prefabrik evlerin fiyatları en önemli avantajıdır. Prefabrik yapıların maliyeti diğer konut türlerine göre biraz daha düşüktür. - Prefabrik evler her iklim koşuluna uyum sağlamaktadır.
Prefabrik evlerin üretimi tüm iklim koşullarına göre yapılabilmektedir. Bu nedenle prefabrik evin farklı amaçlarla kullanılması mümkündür. Isı ve ses yalıtımı için kullanılacak malzemeler de farklı iklim koşullarına göre değişebilmektedir. - Prefabrik evler portatiftir.
Prefabrik evlerin bir diğer avantajı da portatif olmalarıdır. Prefabrik evlerin yerini değiştirmek istediğinizde, oradan taşınma ve başka bir yere kurulum yapma şansına sahipsiniz. - Prefabrik evler depreme karşı güvenilir yapılardır.
Prefabrik evlerin yapımında kullanılan çelik ve PVC karışımlı malzemeler hafif ve esnektir. Bu prefabrik evlerde kullanılan malzemelerin özellikleri deprem gibi doğal afetlere karşı dayanıklıdır.
Prefabrik Evlerin Dezavantajları Nelerdir?
Prefabrik evlerin dezavantajları aşağıda sıralanmıştır:
- Prefabrik evlerin fiziksel ömrü kısadır.
Prefabrik evlerin sıklıkla duyduğunuz dezavantajı kullanım ömürleri ile ilgilidir. Prefabrik bir evin ömrü betonarme evlere göre daha kısa olsa da kullanılan malzemelerin kalitesi ve bakımınıza göstereceğiniz hassasiyet ile bu süreyi uzatmanız mümkündür. - Çift katlı prefabrik evler esneyebilir.
İki katlı prefabrik bir evde esneme sorunu olabilmektedir. Özellikle ikinci katta esneme sorunu prefabrik ev sahiplerinin şikâyet ettiği bir durumdur. Bunun temel nedeni, üreticilerin daha ucuz fiyatlar sunmak için bazı malzemelerde kesinti yapması olarak görülmektedir. Bu konuda dikkatli olmakta fayda vardır. Prefabrik evlerin bir diğer dezavantajı da yalıtımları ile ilgilidir. Prefabrik evlerde ses yalıtımında kullanılan malzemeler iyi değilse odalar arasında seslerin duyulması mümkündür. - Prefabrik evler rüzgâr veya yağmurdan etkilenebilir.
Prefabrik evlerin yağmurlu ve rüzgârlı havalara dayanıklı olmadığını sık sık duymuşsunuzdur. Bu kullanılan malzemenin kalitesine göre de değişiklik gösterebilmektedir. Kalitesiz malzemelerle yapılmış prefabrik bir ev rüzgârda ses çıkarabilmektedir. Yağmurlu havalarda, içeride yağmur yağıyormuş gibi bir ses de çıkarabilmektedir.
Prefabrik Ev Sağlam mı?
Prefabrik ev sağlamı mı? Prefabrik evler depreme dayanıklı mıdır? Kısa ve net olarak şöyle cevap verebiliriz: Prefabrik evler 7.9 şiddetin de depreme dayanıklı olarak üretilmektedir.
Prefabrik Ev Nasıl Yapılır?
Prefabrik ev nasıl yapılır heyecanla bu sorunun cevabını bekliyor olabilirsiniz. Prefabrik ev yapabilmek için bazı adımları gerçekleştirmek gerekiyor. Parça kurulumunu gerçekleştirmeden önce subasmanın yani prefabrik ev zemin betonunun hazırlanması gerekir. Beton dökülmeden önce ise zemin düzleştirilip sıkılaştırılır. Ardından drenaj sistemi kurulur ve beton dökülür. Elektrik ve su tesisatı çekilir.
İsteğe göre ses ve ısı yalıtımı yapılır. Sonra da duvar paneli, pencere kasası ve çatı kaplaması gibi parçalar monte edilir. Subasman ve montaj işlemleri için profesyonel destek alınması faydalı olabilir.Prefabrik yapılar konut olarak kullanılabildiği gibi ofis, yazlık ev ya da hayvancılık yapma amacıyla da inşa edilebilmektedir. Kullanım amacına göre prefabrik yapı özelliklerinin ve tesisatın uygun olup olmadığının kontrol edilmesinde fayda vardır.
Prefabrik Ev İçin Gereken İzinler Nelerdir?
Prefabrik ev için gereken izinler nelerdir konusu çok önemli bir konu olarak içeriğimizde yer almaktadır. 3194 numaralı İmar Kanununun 20. maddesine göre yapılar imar planı, yönetmelikler ve ruhsata uygun olarak yapılabilir. Bu sebeple diğer yapı türlerinde olduğu gibi prefabrik evler için de bazı izinlerin alınması gerekmektedir. Prefabrik ev için öncelikle imar izni alınması şarttır. Evin yapılacağı bölgenin belediyesine ya da il özel idaresine başvurularak yapı ruhsatı alınabilir. Yapı ruhsatı almak için verilen dilekçeye şu belgelerin eklenmesi gerekmektedir:
- Evin inşa edileceği yerin tapu belgesi, arsa hisseli ise hissedarlardan alınan muvafakatname
- Mimari proje
- Elektrik, su ve kalorifer tesisatı projeleri
- Statik proje
- Ebatlı ya da röperli kroki
İmarsız Arsaya Prefabrik Ev Yapılır mı?
Bazı şartlar sağlandığı takdirde imarsız arsaya prefabrik ev yapılabilmektedir. İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.